Yeni Bir Yaşam Bilimi – Rupert Sheldrake

Geleneksel biyoloji ve fiziğin açıklamalarına meydan okuyan birçok fenomenler bulunmaktadır. Örneğin bir laboratuvardaki fareler belli bir labirentte yollarını bulmayı öğrendiklerinde başka bir yerdeki fareler bu işi daha kolay yapabilmektedir. Rupert Sheldrake bu süreci morfik rezonans olaraktanımlıyor: Shaldrake’e göre organizmaların geçmiş biçimleri ve davranışları, zaman ve uzayı aşan direk bağlantılarla sonraki organizmaları direkolarak etkilemektedir. Yaşam ve şuur hakkındaki birçok temel kavramlarımızı sorgulayan Sheldrake doğanın düzenli faaliyetini değişmez yasalardan ziyade alışkanlıklar olarak yorumlamaktadır.

Yeni Bir Yaşam Bilimi ilk yayınlandığında bilimsel çevrelerde geniş yankılar uyandırmış ve özellikle yenilikçi bilim adamları tarafından büyük takdirle karşılanmıştır. Bunun ardından tartışmalar alevlenmiş ve araştırmacılar Sheldrake’in hipotezini test etmek için deneyler tasarlamışlardır. Elinizdeki genişletilmiş baskıda bu gelişmeler de yer almaktadır.

‘Darwin’in evrim teorisi kadar geniş yankılar uyandıracak bir çalışma.’

Brain/Mind Bulletin

‘Biyolojik ve fiziksel gerçekliğin yapısı hakkında önemli bir bilimsel araştırma.’

New Scientist

‘Evrim fikrine geleneksel olmayan bir yaklaşımla bakan, cesur ve harekete geçirici bir hipotez.’

Arthur Koestler, The Lotus and the Robot ve Ghost in the Manchine kitaplarının yazarı

‘Cambridge kökenli araştırmacı biyolog Sheldrake tutarlı önermeleriyle bilimsel geleneği rahatsız ediyor.’

Utne Reader

Dr. Rupert Sheldrake Cambridge Üniversitesi biyoloji ve Harvard Üniversitesi felsefe bölümlerinden mezundur. Royal Society’de araştırma üyeliği ve Cambridge Clare College’de biyokimya ve hücre biyolojisi bölüm başkanlığı yapmıştır.1974-78 yılları arasında Haydarabad’daki Araştırma Enstitüsü’nde baş fizyolog olarak çalışan Sheldrake birçok makele ve kitaplar yazmış, araştırmaları dünya çapında büyük ilgi görmüştür.

Rupert Sheldrake, eşi ve iki oğlu ile birlikte Londra’da yaşamaktadır.

(Arka Kapak)

Bu yazı Kitap Listesi kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.